RADIONICE

Šta je radionica?

Izraz radionica je prevod latinske reči laboratorium - mesto gde se vrše naučna istraživanja. Savremeni pojam radionice se odavno odvojio od prvobitnog značenja i danas se uglavnom koristi za oblik rada zasnovan na  interakciji  stavova,  znanja  ili  ideja između voditelja-pedagoga i grupe. Vodi telj inicira proces i nadgleda njegov razvoj, a sadržinu radionice određuje grupa – njeno iskustvo, kreativnost i interakcija.

Pojam dramske radionice najčešće se vezuje za grupu umetnika ili mladih koji uz pomoć  voditelja-pedagoga  ispituju  i  stiču saznanja o svetu kroz proces kreativne drame. Dramske radionice kod nas obično pohađaju deca i mladi od predškolskog do adolescentskog uzrasta, iako određeni namenski programi okupljaju i starije učesnike.

Radionice i proces

Proces se sastoji od pripremne radionice, radioničkog rada i prezentacije. U toku pripremne radionice članovi grupe se upoznaju međusobno i sa voditeljem, upoznaju izražajne mogućnosti svog glasa i tela i obave- zno se uspostavljaju pravila radioničkog rada.

Radionički rad se nadovezuje na pripremne radionice kao karika u lancu. Na osnovu uvida u lične i grupne potencijale, pedagog profiliše teme i izražajna sredstva i vodi kreativni rad kroz formiranje parova i malih grupa. Radionički proces može trajati od jednog dana do više meseci.

Prezentacija, kojom se proces završava, pruža estetski užitak učesnicima radionice i veoma je značajna zbog afirmacije grupe i njenog rada. Kroz izvođenje pred zajednicom kojoj grupa pripada, mladi stiču samopouzdanje, samopoštovanje i mogućnost promene svoje pozicije u zajednici, koja je već pripremljena u zaštićenim radioničarskim uslovima.

Gde se još koriste dramske radionice?

Dramske radionice mogu se pojaviti na seminarima za edukaciju edukatora, profesionalno usavršavanje, kao i javno predstavljanje određenih vežbi gde se mogu uključiti i drugi zainteresovani polaznici. U formi radionica odvijaju se komplikovani i društveno važni programi kao što su programi socijalizacije i društvene integracije, rehabilitacije, rad sa manjinskim grupama, rad sa grupama sa posebnim potrebama itd.

Dramske radionice u školi

Škola je takođe mesto gde dramske radionice značajno mogu pomoći nastavniku da unapredi svoj nastavni program.

U delu Primeri i iskustva Vas očekuju primeri radionica mreže pedagoga Dramagogije. Ove primere možete slobodno preuzeti i koristiti.

 

Profili

.............................................

ŠALJEMO NA VAŠ E-MAIL
NAJNOVIJE VESTI!

ČAS